Historie

De stichting Sienemarne werd op 12 maart 1979 opgericht.
De initiatiefnemers waren enkele personeelsleden van het appartementencomplex De Woonvorm in Wehe- den Hoorn, die de integratie van de lichamelijk gehandicapte bewoners wilden bevorderen door het vertonen van films.
Vanaf toen was het filmhuis een feit. Afwisselend kon het publiek in een van de zes dorpen Leens, Wehe-den Hoorn, Mensingeweer, Schouwerzijl, Warfhuizen en Zuurdijk een "bioscoopje pikken".
In 1982 kreeg het filmhuis een vaste plek in het dorpshuis van Mensingeweer en in 1987 sloot de stichting Sienemarne zich aan bij de Provinciale Groninger Filmliga, later LIGA 68, daarna Forum Images en per 1 januari 2013 Groninger Forum.
De laatste verhuizing, naar dorpshuis 't Zylhoes in Schouwerzijl, vond plaats in 1989; de locatie waar momenteel de films nog steeds worden vertoond.
Vanaf het begin tot het filmjaar 2000 vertoonden we films op 16 mm en vanaf 2000 tot en met november 2012 op 35 mm, met een projector die stamde uit de jaren vijftig.
Vanaf december 2012 zijn we begonnen de films digitaal te vertonen met behulp van een blu-ray beamer en - speler, hetgeen een geheel nieuwe dimensie in beeld- en geluidskwaliteit geeft.