Worst person in the world

22 oktober
Noorwegen, 2021, 128 minuten
Regie: Joachim Trier
Cast: Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie e.a.


WORST PERSON IN THE WORLD is een komisch drama van  Joachim Trier, waarin de kijker meegenomen wordt in het onstuimige liefdesleven van Julie (Renate Reinsve). In de film Worst Person in the World weet Trier een diepgang te vinden die zeldzaam is bij dit type film.
WORST PERSON IN THE WORLD is een komisch drama van  Joachim Trier, waarin de kijker meegenomen wordt in het onstuimige liefdesleven van Julie (Renate Reinsve). In de film Worst Person in the World weet Trier een diepgang te vinden die zeldzaam is bij dit type film.

Julie, bijna dertig, kan het moeilijk vinden in het leven. Haar vrienden krijgen kinderen en zijn gelukkig. Ze werkt in een boekhandel. Leuk, maar niet helemaal wat ze ooit voor zich zag. Ze leert de gearriveerde striptekenaar Aksel kennen. Hij is een jaar of twaalf ouder en lijkt precies de rust te hebben waar Julie nog zo naar zoekt. Ze trekt bij hem in, maar lang goed gaat dat niet. Tijdens een boekpresentatie van Aksel, waar Julie verloren bijstaat, glipt ze er tussenuit en loopt op goed geluk de zomeravond in.

Als ze de jongere Eivind ontmoet, gooit Julie het over een andere boeg in de hoop antwoorden te vinden over de liefde, haar carrière en het leven.

The Worst Person in the World werd geselecteerd voor de hoofdcompetitie van het Cannes Filmfestival 2021. Actrice Renate Reinsve won er de Palm voor Beste Actrice. Sindsdien won de film wereldwijd talloze prijzen en lijkt een grote kanshebber voor de Oscar voor Best Foreign Film.

Madres paralelas

    24 september

Spanje 2021, 120 minuten
Regie: Pedro Almodóvar
Cast: P. Cruz, M. Smit e.a.


Met MADRES PARALELAS komt de Spaanse meester Pedro Almodóvar opnieuw met een fascinerende blik op moeders en moederschap. Het is een warme, rijke film die laat zien hoe lang een oorlog kan doorwerken.

Twee vrouwen, Janis (Penélope Cruz) en Ana (Milena Smit), bevallen tegelijkertijd in hetzelfde ziekenhuis. Beiden zijn alleenstaand en ongepland zwanger. Janis, van middelbare leeftijd, is opgetogen, maar de jonge Ana is bang en onzeker. De weinige woorden die de vrouwen wisselen, vormen de basis voor een band die hun levens later een beslissende wending zal geven.

Janis wil het verleden van haar familie een gezicht geven en wil weten waar haar overgrootvader begraven ligt. Hij werd door de fascistische falangisten geëxecuteerd en, zoals zoveel slachtoffers van de oorlog, achtergelaten in een massagraf. Om nabestaanden eindelijk fatsoenlijk afscheid te laten nemen, worden nog steeds her en der in Spanje stoffelijke resten opgegraven. Janis, die werd opgevoed door haar oma, heeft een forensisch archeoloog benaderd om hetzelfde te doen in haar geboortedorp.

Voor Ana is deze oorlog een eeuwigheid geleden en zij vecht om los te komen van haar familie.

MADRES PARALELAS was de openingsfilm op het Filmfestival van Venetië waar Penélope Cruz werd onderscheiden als Beste Actrice. De film kreeg twee Oscarnominaties: Voor Beste Actrice (Penélope Cruz) en Beste Originele Muziek. In MADRES PARALELAS zien we acteurs als Rossy de Palma en Julieta Serrano terug, die we goed kennen uit eerder werk van de Spaanse meester Almodóvar

/Home