17 november "Hit the road" alweer de derde film van het seizoen

Wat een prachtige film heeft de Iraanse filmmaker Panahi (zie foto) gemaakt. Een echte roadmovie. In zijn land komt Ranahi op voor mensenrechten en nog recent sprak hij zich uit tegen de arrestatie van een paar van zijn Iraanse collega's, zo vertelde Joanna van Kaam, die net als vorige keren de inleiding verzorgde.


Ogenschijnlijk lijkt de film een vluchtverhaal van een gezin uit Iran naar Turkije, maar we zien in feite een emotioneel rijk geschakeerd portret van een vader, moeder en twee broers, die in moeilijke omstandigheden zijn weg moet zien te vinden. Tijdens de trip krijgt het kleine slimme, handige broertje steeds te horen dat zijn zwijgzame nukkige broer naar het buitenland gaat om te trouwen, maar in werkelijkheid is er iets anders aan de hand....

Voor wie de film niet heeft gezien, bekijk hem alsnog. Voor vijf euro te huur bij Sienemarne.

Het bezoekersaantal was weliswaar iets lager dan vorige keren, maar ruim boven de dertig mensen. Het was heel gezellig. Het streven van het bestuur was om samen met de supporters vooral goed samen te werken bij de voorbereiding en na afloop. Ria en Rolien mochten in de nieuwe bestuurssamenstelling oefenen met de rol van operator. Dat was soms wel erg spannend; toch is het allemaal goed gelukt. Op naar de volgende film!


22 oktober onze tweede film van het seizoen: Worst person in the world

We hadden wederom een behoorlijk aantal bezoekers: Dit keer 41 en 15 nieuwe donateurs. In totaal nu 61 donateurs. Wat een resultaat! Met, ook deze keer, een mooie inleiding van Joanna van Kaam ging de film van start. Dat van start gaan lijkt eenvoudiger dan het is: ter voorbereiding moet de film gekocht worden, voor bekeken met het oog op de inleiding, de zaal moet ingericht worden (slepen met tafels en stoelen), de operators aan het werk en de bar ingericht en uiteraard moet de electronische kas werken. Na afloop weer sjouwen en een flinke afwas. Gelukkig heeft het bestuur een aantal supporters (vijf mensen) kunnen werven die zich met het bestuur verantwoordelijk voelen voor het reilen en zeilen van de ons Filmhuis.

De film ging over een jonge vrouw die verschillende relaties aangaat en zo gaande weg zicht krijgt op haar identiteit ofwel hoe ze zelf in het leven wil staan. Geen eenvoudige opgave en gaandeweg met vallen en altijd weer opstaan, met vreugde en verdriet, weet de hoofdpersoon zich staande te houden en krijgt ze wat meer sturing over haar leven. We hebben genoten van hoe dit zich dit ontvouwde.

Deze keer waren er wat meer mensen die ook gezellig bleven napraten. Wat het bestuur heel leuk vindt. Al met al een geslaagde filmavond: op naar de volgende!


Joanna van Kaam vertelt over de film en geeft het publiek een vraag mee. Joanna genoot van de vindingrijke antwoorden! Degene met het beste antwoord kreeg een gratis drankje.


24 september, ‘Madres Paralelas’ de eerste voorstelling van Sienemarne

Spannend was het voor het deels nieuwe Sienemarnebestuur: weer een filmavond na zo’n lange coronapauze. Er kan van alles misgaan: te weinig bezoekers (dan kunnen we niet blijven bestaan) of te veel, technische storingen, te weinig koffie, storm en nog veel meer, maar we waren goed voorbereid en we hadden zin in een gezellige avond met het Sienemarnepubliek en een mooie film. En we hadden een prachtige avond, zaterdag 24 september.
-Op veler verzoek in voorgaande jaren begonnen we iets eerder: de zaal ging open om 20.00 uur en het programma begon rond 20.30 uur.
Voorzitster Rolien kon alle filmliefhebbers verwelkomen in een gezellige, goed gevulde zaal. Joanna gaf een korte introductie op de film en de thematiek daarvan, ook gespreksstof voor in de pauze. Hoe zou het aflopen? Welke kant zou het opgaan?
We draaiden ‘Madres Paralelas’ van Pedro Almodóvar en dat ging goed; de oefeningen met de techniek hadden gewerkt. Het was gezellig in de pauze. Veel speculaties over de afloop van de film bleken later niet te kloppen, sommige misschien wel, maar de mensen die het goed voorspeld hadden, waren zeer bescheiden en hebben zich niet gemeld voor de door Joanna uitgeloofde prijs.
Heel handig was dat er nu ook gepind kon worden.
We hadden assistentie van/gesprekken met mensen die ons met raad en daad willen bijstaan, onze ‘Sienemarne Supportclub’. Dank!
We zagen dat we een paar dingen op 22 oktober anders/(nog) beter kunnen gaan doen :
De ondertiteling moet hoger, zodat iedereen die kan zien.
De schemerlampen komen terug. Nu joeg het felle licht iedereen na afloop van de film snel naar huis, wat niet de bedoeling was. Er komt meer alcoholvrij IPA-bier en ook Rivella. Misschien zijn er nog meer suggesties; we houden ons aanbevolen.
We hopen ook op 22 oktober weer veel mensen te kunnen verwelkomen bij The Worst Person in the World.

We zijn er klaar voor

Scherm is naar beneden, projector gereed en de stoelen en tafels staan klaar.


.